Neplanirano

Ovih dana je teško naći trenutak za sebe u kom mogu da se prepustim pisanoj reči, jer sam potrebna deci. Što da ih nahranim, što da im obrišem nos, da ih odvedem kod lekara – jer to je doba godine kad svi pokleknu pred virusima. Ipak, uprkos svim tim obavezama, osećaj da mi je dan ispunjen ne jenjava. Pogotovo kad uspem da stavim slušalice u uši i pustim lagani džez koji usporava disanje i snižava puls.

Zimi volim da hiberniram, ali od kako sam postala i ja mama, to je nemoguće. Nikada nisam toliko ispunjavala tuđe želje kao u poslednje 3 godine, a za mene, hedonistu, strašno je teško prošlo navikavanje na to da ispijanje kafe ne može da prođe bez ustajanja da nešto dodam ili nešto vidim.

Sad, Strahinja spava, Vlastimir spava, lampice na jelci su upaljene, napolju je hladan, maglovit dan, i negde u pozadini, moj mozak ne može da prestane da se pita „A šta bih ja sad radila da sam slobodna? Kako sam ovakve dane provodila dok nisam dobila bebe?“ Čudno je to kako ne mogu da isključim taj deo sebe koji postavlja ovakva pitanja, i tera me da uzdišem setno. I sad, dok pišem, deo mene strepi od onog momenta kad će Strahinja početi da se meškolji, jer znam da će tada prestati sve ono što je moje i početi samo ono što je njegovo.

Život je jedno divno paradoksalno čudo, satkan od momenata u kojima smo neizmerno srećni zbog onog što imamo, i istovremeno pomalo setni zbog onog što nemamo. I nikad, nikad ne ide po planu. Eto, već desetak dana želim da napravim fotografiju sa decom i sa mnom ispred jelke. Prvo smo odložili jer se Vlastimir razboleo, pa nisam želela da bude previše blizu bebe, a onda, kada je konačno došao taj momenat, umesto da se nasmeje, moj dragi prvenac nikako nije prestajao da plače, jer baš njega briga šta ja želim kad je on zamislio da on treba da bude taj koji će da fotografiše. I tako bi ova slika:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s